Valikko Sulje

Oskari

Oskari ja Selina Torppa

Oskari (Oska) Antinpoika Torppa syntyi Vetelin Torpassa 16.6.1874. Hänet vihittiin kaustislaisen Anna Selina Juhontytär Paavolan kanssa 27.3.1894.

Oskari ja Selina saivat yhdeksän lasta, jotka olivat Lyydia (Puusaari), Aina (Tunkkari), Saima (Puusaari), Hannes, Irene (Tunkkari), Tekla (Tunkkari), Antti, Rauha (Läspä) ja Aarne. Lapsista Hannes kuoli 14 vuotiaana. Muut varttuivat aikuisiksi ja perustivat omat perheet.

Oskari ja lapset Selinan hautajaisten jälkeen otetussa kuvassa. Istumassa vasemmalta oikealle Aina, Oskari ja Lyydia. Seisomassa vasemmalta oikealle Saima, Irene, Tekla, Antti, Aarne (Antin edessä) ja Rauha.

Oskarin elämänvaiheista kertoo oheinen kirjoitus, joka on laadittu hänen täyttäessä 80 vuotta.

Herastuomari Oskari Torppa 80-vuotias

Tänään täyttää 80 vuotta herastuomari Oskari Torppa Vetelissä. Hän on syntynyt Vetelin Torpassa maanviljelijän poikana ja antautunut mieheksi vartuttuaan isänsä ammattiin.

Varsinaisen elämäntyönsä ohella on herastuomari Torpalla ollut aikaa yhteiskunnallisen elämän alalle, jossa hän onkin suorittanut pitkän ja kunnioitettavan päivätyön. Hän toimi aikoinaan kuntakokouksen puheenjohtajana pitkät ajat ja oli myöhemmin kunnanvaltuuston jäsenenä sekä sen pitkäaikaisena puheenjohtajana. Kaikkiaan oli Torppa kunnanvaltuustossa kolmattakymentävuotta. Myös hän on ollut kunnallislautakunnan esimiehenä ja kirkolliseenkin elämään hän on osallistunut. Monissa kotipaikkauntansa liikelaitoksissa hän on ollut myös erilaisissa luottamustehtävissä, mm. Vetelin osuusmeijerin hallituksen puheenjohtajana sekä Vetelin säästöpankin hallituksen puheenjohtajana.

Niinikään maakunnallisissa elimissä hän on ollut johtopaikoilla mm. Keski-Pohjanmaan Meijeriliiton toimikunnassa noin 30 vuotta. Pitkäaikaisesta toiminnastaan lautamiehenä on hänelle myönnetty herastuomarin arvonimi. Suojeluskuntatoimintaan Torppa osallistui aikanaan, ollen mm. Vetelin suojeluskunnan perustajia. Parhaiten on herastuomari Torppa tullut tunnetuksi etevänä kunnallismiehenä.